HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopFossielen Algemeen


Zeemonsters in Twente: Fossielen uit de Winterswijkse Steengroeve


Bram   06-04-2012 om 10:36

Bram
Senior Lid
Lid sinds: 06-11-2005
Berichten: 2560

Op verzoek van Dick Mol plaats ik hier de onderstaande tekst.

Groeten,
Bram
_______

Tentoonstelling “Zeemonsters in Twente”, in TwentseWelle, Enschede, van 6 april tot en met 2 september, 2012.

Museum TwentseWelle in Enschede beloofde in 2012 een uitgebreide tentoonstelling te maken naar aanleiding van de fossielenrijkdom van de Winterswijkse Steen- en Kalkgroeven. Speciale aandacht in deze tentoonstelling krijgen de fossielen van de nothosaurus (de soort Nothosaurus marchicus in de literatuur ook wel Nothosaurus winterswijkensis genoemd), een prehistorisch reptiel.

Op donderdag 5 april 2012 vond de grand opening van “Zeemonsters in Twente” plaats. Een schitterende openingsmanifestatie van de tentoonstelling door niemand minder dan de Britse schrijver en bioloog Redmond O’Hanlon. De tentoonstelling, waar door TwentseWelle hard aan gewerkt is, is af. Voor de openingceremonie kreeg de fotograaf Hans Wildschut uitvoerig de gelegenheid alles van de tentoonstelling eens rustig te bekijken en te fotograferen. Een indruk van deze mooi vormgegeven tentoonstelling treft U aan op zijn website: LINK . Wat liggen daar veel mooie Winterswijkse fossielen ten toongesteld. Nee, niet alleen van de visetende nothosaurus maar ook van andere, vaak veel kleinere reptielen. Stuk voor stuk echte parels, in mooi donker gekleurde vitrines voorzien van informatie op digitale zuilen. Je kunt heel veel informatie opdiepen. Voor de kenner moet het een lust voor het oog zijn om zoveel spectaculaire ontdekkingen, gedaan door veel verschillende verzamelaars, bij elkaar te zien. Duidelijk wordt waarom die Winterswijkse steen- en kalkgroeven zo’n belangrijke rol spelen in de wereld van paleontologen. De nieuwe reconstructie van de nothosaurus, een mannetje en een vrouwtje zijn wel de blikvangers in deze expositie.

De modellen van de nothosaurussen, van de hand van de Rotterdamse kunstenaar Remie Bakker zijn heel mooi opgesteld, jagend op een school vissen. En, dat mag absoluut niet onvermeld blijven, heel mooi uitgelicht. Ja, echte zeemonsters, zult U vast stellen. En in een speciale ruimte. Deze kunstwerken, gebaseerd op Winterswijkse fossielen, zijn een echte eyecatcher in deze tentoonstelling. Zie de foto’s. Complimenten aan het hele team van onderzoekers, ideeënmakers, vormgevers en, last but not least, de kunstenaar: Remie Bakker.

Maar, er is meer. Nog een grote zaal. Je gaat door de tijd. Miljoenen jaren trekken aan je voorbij en laten de dierenwereld zien van de nothosaurus. Fraai vormgegeven, aantrekkelijk, voor jong en oud. Deze bijzondere expositie “Zeemonsters in Twente” is een must voor iedereen die in paleontologie geïnteresseerd is. Waarom? Hier wordt getoond dat jaren lang fossielen verzamelen, in aardlagen met een ouderdom van 240 miljoen jaar, zinvol is. Die fossielen verschaffen zoveel informatie dat samenwerking van onderzoekers, fotografen, vormgevers en kunstenaars een nieuw inzicht geven over hoe die sauriërs uit Winterswijk er ooit uitgezien zouden kunnen hebben! Om Dick Mol te citeren: “Dit project van TwentseWelle is geslaagd als er over een aantal jaren iemand komt die zegt dat de modellen van Remie Bakker c.s. niet juist zijn, omdat nieuwe ontdekkingen van fossielen aantonen dat….” Mocht er dan een nieuwe poging gedaan worden om een levensecht model te reconstrueren, dan hoopt Hans Wildschut dat hij weer gevraagd wordt om een en ander vast te leggen voor het nageslacht.

 
scherven   06-04-2012 om 10:46

scherven
Senior Lid
Lid sinds: 09-08-2011
Berichten: 2680

Hoi, ik weet niet wie de tekst voor de tentoonstelling heeft gemaaktmaar volgens mij ligt Winterswijk in de Achterhoek en niet in Twente. Gr.Ben


[Bewerkt door Frederik op 06-04-2012 om 11:58 NL]

____________________________
0000000000

 
Bram   06-04-2012 om 11:32

Bram
Senior Lid
Lid sinds: 06-11-2005
Berichten: 2560

Er staat nergens dat deze fossielen uit Twente komen. Ze komen uit Winterswijk en zijn nu tentoon gesteld in Twente.

 
Frederik   06-04-2012 om 12:00

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635

De tentoonstelling lijkt me zeer goed verzorgd en erg boeiend. Fantastische reconstructies!

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
scherven   06-04-2012 om 12:02

scherven
Senior Lid
Lid sinds: 09-08-2011
Berichten: 2680

Hoi, ik lees het natuurlijk verkeerd, de fossiel zeemonsters zijn nu in Twente te zien. het is maar hoe je het opvat. gr.ben
quote:
bram schreef:
Er staat nergens dat deze fossielen uit Twente komen. Ze komen uit Winterswijk en zijn nu tentoon gesteld in Twente.____________________________
0000000000

 
Fossielenzoeker   06-04-2012 om 14:25

Fossielenzoeker
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 08-02-2006
Berichten: 1867

Bij deze de tekst van de website van de TwentseWelle LINK :

"Vanaf 6 april 2012 is in TwentseWelle de tentoonstelling 'Zeemonsters in Twente' te zien. Deze expositie gaat over de bijzondere zeereptielen die in het oosten van Nederland maar ook in bijvoorbeeld Duitsland hebben rondgezwommen. Deze dieren leefden ongeveer 240 miljoen jaar geleden in het Trias.

Nederland onder water!
Geen beeld van de toekomst, maar van 240 miljoen jaar geleden. Oost-Nederland was een kustgebied, met sauriërs en andere zeedieren. In deze tentoonstelling maak je kennis met hun domein. Fascinerende miljoenen jaren oude fossielen. Unieke, levensechte modellen van jagende Nothosaurussen. Betreed de wereld van de zeemonsters die Twente ooit hebben bevolkt!

Oost-Nederland anno nu: bossen, akkers, zandverstuivingen. Oost-Nederland tijdens het Trias,240 miljoen jaar geleden: landschap dat nog het meeste leek op een waddengebied. In oostelijke richting lag een voedselrijke zee. Daar zwommen de zeesauriërs, op jacht naar vissen en schelpdieren. Nothosaurus, Placodus en Anarosaurus, drie rovers waarvoor de zee het jachtterrein was. Deze soorten stonden aan het begin van de ontwikkeling van de enorme zeesauriërs uit het Jura, waarvan Plesiosaurus met zijn lange nek de bekendste is. Op het land liepen voorouders van de grote dinosaurussen die de latere tijdperken Jura en Krijt wereldberoemd hebben gemaakt.

In de steen- en kalkgroeve in Ratum bij Winterswijk heeft het verre verleden zijn geheimen prijsgegeven. Fossielen van zeesauriërs, maar ook van prehistorische vissen, schelpdieren en kreeften. Ook landsauriërs hebben er letterlijk hun sporen nagelaten: voetstappen die in sommige lagen van de kalksteen worden gevonden. De verwerving door TwentseWelle van een grote collectie van deze fossielen uit Winterswijk is de directe aanleiding voor de tentoonstelling. Musea uit binnen- en buitenland verlenen hun medewerking met bruiklenen van unieke fossielen, waarmee de ontwikkeling kan worden getoond van deze groep zeereptielen.

Unieke modellen speciaal voor TwentseWelle
Van de vervaarlijke Nothosaurus bestond nog geen levensecht model. De internationaal bekende modelmaker Remie Bakker heeft samen met Museum TwentseWelle en wetenschappers uit binnen- en buitenland geprobeerd zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen. Het verbluffende resultaat is in deze tentoonstelling voor het eerst te zien.

Speciaal voor jonge onderzoekers
Er is net een nieuwe lading fossielen in het museum aangekomen! Help de conservator door een fossiel uit te pakken, te wegen en op te meten. Ontdek wat voor bot het is en maak de gegevens compleet. De ingevulde registratiekaart mag mee naar huis! Er is ook nog een spannende speurtocht door de tentoonstelling, met knutselnothosaurus.

De expositie 'Zeemonsters in Twente' duurt tot en met 2 september 2012."

____________________________
Robert Mensink

 
Fossielenzoeker   15-04-2012 om 21:47

Fossielenzoeker
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 08-02-2006
Berichten: 1867

Tsongejonge...
Afgelopen woensdagavond heb ik met mijn Werkgroep Fossielen Twente een rondleiding gekregen door de expositie.
Dennis Nieweg (groepslid en conservator) heeft in een korte maar uitermate boeiende uiteenzetting laten zien hoe de Nothosaurus-modellen tot stand zijn gekomen en wat de visie van de hedendaagse wetenschap is mbt de flippers óf poten van de Nothosaurus. Aansluitend zijn we de expositie opgeweest. Het is werkelijk fantastisch materiaal wat daar allemaal ligt. Een echte aanrader om naar toe te gaan!

____________________________
Robert Mensink

 
0