HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopGeologie Algemeen


Geologisch vraagstuk: intrusie


Camiel   31-08-2013 om 09:22

Camiel
Senior Lid
Lid sinds: 31-05-2007
Berichten: 137Een intrusie is een magmatisch gesteente dat toen het vloeibaar was, is binnengedrongen (“geïntrudeerd”) in een vast gesteente. Een intrusie is dus logischerwijs altijd jonger dan het omringende gesteente.

Bovenstaande foto’s zijn van een stuk diamantkern en met permissie getoond. Het stuk laat een doorsnede van een intrusie zien, waarbij het ene gesteente in het andere gesteente is binnengedrongen. Op de tweede foto is met een gele lijn de grens tussen de twee magmatische gesteenten aangegeven. Ondanks dat de twee gesteenten zich dus naast elkaar bevinden, zit er toch een groot tijdsverschil tussen beide. De vraag is nu welke helft was eerst en welke helft is de intrusie? Het antwoord zit verscholen in een mooi geologisch verschijnsel welke zichtbaar is op de foto’s. De close-up foto's 3, 4 en 5 zijn van links naar rechts genomen.

Ben benieuwd wie dit geologisch vraagstuk kan oplossen.

Camiel

____________________________
“Ideas without precedent are generally looked upon with disfavour and men are shocked if their conception of an orderly world are challenged” J Harlen Bretz, 1928

 
Spongebob   04-09-2013 om 13:05

Spongebob
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 22-12-2007
Berichten: 3664

Hoi Camiel,

Ik gok dat het groengrijze materiaal links van de gele streep het oorspronkelijke gesteente is; het grofkristallijne materiaal het (jongere) intrusielichaam vertegenwoordigt en de laag ertussenin flarden laat zien van opgesmolten brokken gesteente. Maar ja, ik ben geen geoloog. Misschien dat anderen er ook iets van kunnen zeggen......

Groeten, Tom

____________________________
Time fades away (Neil Young)

 
GdeReijke   04-09-2013 om 17:00

GdeReijke
Senior Lid
Lid sinds: 12-10-2012
Berichten: 483

Rechts is inderdaad de intrusie. De grijzige stukken in het midden zijn een mooi voorbeeld van contactmetamorfose, dus waar het gesteente waarin de intrusie heeft plaatsgevonden gemetamorfoseerd is door de hitte van het magma.

 
0