HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopFossielen Algemeen


Fossieltrip Fränkische alb


Hidde   24-05-2016 om 21:02

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 550

Vrijdag 20 mei was het dan eindelijk zo ver. Tegen 16:00 uur doken we de auto in en raasden al vrij vlot over de Deutsche autobahn richting een jeugdherberg nabij Neurenberg. 21 mei zouden we de Gräfenberg groeve aan doen. Deze hadden een soort open dag waardoor we gratis naar binnen konden. Wegens “concurrentie” leek het ons verstandig om voor 7 uur bij het hek te staan. Daarom reden we op 20 mei al heen. Door nauwelijks file, enkele korte pauzes en de BMW 5 serie waarin ik mee reed kwamen we na een ruime 6 uur aan op de plaats van bestemming. We waren met 4 jonge mensen. En hadden 2 tweepersoonskamers geboekt in de jeugherberg als zeer goedkope overnachting. 22:30 uur kwamen we aan en ik hoopte nog een goede nacht slaap te kunnen pakken. Dit was wat lastig. Het bleek zo goedkoop omdat het oud , gehorig en vlak voor een veel gebruikte landingsbaan van een vliegveldje lag. What you pay is what you get.

De wekker ging vroeg en met 30 minuten waren we bij de groeve. Zoals verwacht stonden er al zeer veel auto’s, maar er waren nog ruim voldoende parkeer plekken. Toch leek er ook vandaag gewerkt te worden. Op ruime afstand zagen we graaf machines rijden en de fabriek leek in bedrijf te zijn. Toch betraden de vele mensen de groeve en deden wij dit uiteraard ook.

De Gräfenberg staat bekend om zijn groene ammonieten. Dit komt door het glauconiet wat daar in de grond voorkomt. Zelfs het water in de groeve had een groen-blauwe kleur. Zie 1e foto. De Duitsers hebben ze dan ook de simpele naam grülingen gegeven.

In de groeve ontmoeten we het grootste deel van onze vereniging. Deze vonden toch al vrij vlot mooie fossielen. Na nog geen uur had de bestuurder van de BMW een enorme ammoniet. (Diameter van ongeveer 40 cm schat ik). Ter plekken legde hij het centrum vrij, wat ook intact en gedetailleerd aanwezig bleek te zijn. Later vond hij een prachtige groene ammoniet met een flinke pathologie in zijn buitenste winding. Een ander lid van de vereniging vond al vrij vlot een zee-egel en kauwplaatjes van een ammoniet wat ik erg bijzonder vond. Later ontmoette ik een Pool en hij had een mooie gedraaide gastropode gevonden (die hij meteen voor 120 euro aan bood). Zelf heb ik zeer veel grünlingen gevonden, zie foto. (Maar dit is niet meer dan de rest van de vereniging. Er kon simpelweg gewoon veel gevonden worden). Mijn meest bijzondere vondst is een nautilide met zeer duidelijke sutuurlijnen. Ik zal hier nog een foto van opzoeken.

Later bleek onze verenging een meerdaagse trip gepland te hebben. Het stel met de BMW vertrok weer na het zoeken. Ik kon gelukkig langer blijven en reed vanaf de groeve met de vereniging mee naar een hotel ten oosten van Gasseldorf. Een prachtig klein oud Duits gebouwtje tegen de berg op gebouwd met veel natuur en enkele campings eromheen. Heerlijke plek en erg aardige gast heer en gast vrouw.

Aldaar bleek iemand van de vereniging al even langs Buttenheim te zijn geweest. Hij had leuk materiaal gevonden. (Mooie witte ammonietjes in een soort leisteen). Samen met een ander lid van de vereniging stonden wij zijn verhaal aan te horen. De vereniging wilde de volgende dag naar Drügendrof gaan en later naar Buttenheim. Echter zou het die dag flink heet worden, heeft Buttenheim veel donker gesteente en waren wij behoorlijk enthousiast geworden. Daarom spraken we de volgende dag om 8:00 uur bij de auto af om eerst Buttenheim te bekijken. Het zoeken naar de witte ammonieten (soms wel en soms niet met pyriet kern) viel niet mee. We dachten de juiste laag te hebben, maar vonden weinig (enkele oesterachtige en kleine platte ammonietjes die verkruimelde nadat ze blood lagen). Je kon zien dat er al veel gezocht was. Even verderop waren twee Duitsers met behoorlijk groot gereedschap diepe gaten aan het maken. Dit was volgens hen nodig om je juiste laag te bereiken. Beneden aan lagen veel grote brokken steen en de Duitsers dachten dat we daar, met ons gereedschap, de beste kansen hadden. Beneden had het mede lid meteen geluk. Uit de eerste steen kwam een behoorlijk grote witte ammoniet. Daarna een hele tijd weinig gevonden en toen had ik raak. Een stuk plaat met een ammoniet (niet wit, maar wel zeer gedetailleerd) en met een stuk stengel erin (zou ook een graaf gang kunnen zijn). Deze ligt nog bij hem in de auto, maar ik zal een foto plaatsen als ik het opgehaald heb.

Tegen het einde van de ochtend raakte de temperatuur de 30 graden, we stonden vol in de zon en de heuvel maakte dat er geen wind in de groeve kwam. Dit en de schaarse vondsten maakte dat we de groeve vroeg verliet. Het mede lid zou terug gaan naar Nederland en wilde mij wel afzetten bij Drügendorf, waar de rest van de verenging aan het zoeken was. Daar ging hij toch even mee de groeve in waar hij al snel een enorme ammoniet vond. Hij bleek die dag de eerst van de vereniging te zijn die het enorme fossiel ook nog eens heel uit de vloer kreeg. Zelf heb ik ook enkele grote gevonden, maar niet er heel/plakbaar uit kunnen krijgen. Wel een aantal kleinere ammonieten en een groot fragment met iets wat ik pathologie zou noemen (voor de zekerheid maar meegenomen). Het was zeer warm en om het harde zwoegen in de fossiel-vloer even te ontlopen ging ik een eind verderop bij een wand kijken. Hier was iets schaduw en woei het meer, wat echt een verademing was. Daar kwam ik nog een stukje tegen wat ik de steenkern van een stengel/hout zou noemen. Tegen het eind van de middag moe, maar voldaan weer terug naar het hotel gegaan. 33 graden, dat gaf de auto aan.

De volgende dag reed ik met het bestuur van de vereniging weer mee naar Nederland. Een sombere regenachtige dag, waardoor het niet erg was om de 7,5 uur in de auto te spenderen.

Helaas zijn weinig fossielen in situ gevonden. Het meeste komt uit losliggende brokken (alleen in Drügendorf zaten ze in de vloer). Vooral in de Grävenberg was veruit het meeste materiaal in de blokken te vinden die midden in de groeve waren gestort (ver weg van de wand). Ondanks dat zijn dit zeer bekende groeves en stamt al het materiaal waarschijnlijk uit de boven Jura. (voornamelijk uit het Malm als ik het goed heb).

 
Hidde   24-05-2016 om 21:08

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 550

Foto 1: Twee ammonieten van de Gräfenberg die in deze staat uit de steen kwamen (is verder nog geen prepareer werk aan verricht).
Foto 2: Al mijn Buttenheim vondsten die ik de moeite waard vond om mee te nemen. (Exclusief grote ammoniet in steen met stengel).
Foto 3: Alle hele Drügendorf ammonieten. Ik heb nog enkele grotere die ik nog moet plakken.
Foto 4: Naar mijn mening steenkern van stengel/hout gevonden in Drügendorf. Aan de andere kant zit nog een platte oranje ammoniet.


[Bewerkt door Hidde op 24-05-2016 om 21:10 NL]

 
KoenJ   24-05-2016 om 22:10

KoenJ
Senior Lid
Lid sinds: 23-02-2015
Berichten: 1287

Leuk zeg, Hidde! Heb je nu in de groeve besloten dan ook maar derl te nemen aan de meerdaagse excursue, of had je dit al eerder bedacht ( zoals ik het nu lees lijkt het een spontane actie). Welke vereniging heb je het trouwens over.

Die laatste foto lijkt inderdaad wel op hout.

____________________________
Groeten,
Koen

 
Everhardus   24-05-2016 om 23:43

Everhardus
Senior Lid
Lid sinds: 28-09-2007
Berichten: 1282

Leuk en zeer herkenbaar. Zou er nog best graag eens geraken !!!

 
Hidde   25-05-2016 om 08:55

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 550

KoenJ, er was al wel vooraf contact vooraf geweest dus helaas geen super spontane actie. Vind onze organisatie altijd erg flexibel trouwens.
Op Vlegeldag (soort feestdag in Bennekom) ben ik in aanraking gekomen met de Werkgroep Fossielen Wageningen. Vind ik en erg leuke vereniging!

Everhardus, volgens mij heeft de Gräfenberg 2 maal per jaar een open dag. Bent u er al eens geweest?

 
Hidde   25-05-2016 om 08:56

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 550Hierbij nog een foto van de nautilus achtige waarover ik in mijn verslag schreef.

 
kalootklooier   25-05-2016 om 09:33

kalootklooier
Senior Lid
Lid sinds: 03-02-2006
Berichten: 486

Hoi,

Inderdaad herkenbaar. Leuk om te lezen. Ik ben zeker van plan om er weer te gaan zoeken en het goedkope hoeft daar niet slecht te betekenen. Wij hebben er gezeten voor 32 euro per dag/nacht, eenpersoonskamer, ontbijt en avondeten.

Met Gräfenberg 2 bedoel je Deuerlein? Ik dacht dat daar niemand in kwam.

gr Walter

____________________________
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. A. Einstein

 
Xenina   25-05-2016 om 10:30

Xenina
Senior Lid
Lid sinds: 08-09-2010
Berichten: 1034

quote:
Hidde schreef:

Everhardus, volgens mij heeft de Gräfenberg 2 maal per jaar een open dag. Bent u er al eens geweest?Leuk verhaal, hoor!

Wat Gräfenberg (Endress, niet Deuerlein, zoals op het foto van de groeve te zien!) betreft: ze vragen rond 120,- Euro als je de groeve binnen wil (o.a. voor het stoorten van vers materiaal).
Dus organiseren mensen van steinkern.de vaak excursies er naartoe en je moet dan alleen maar 10,- Euro betalen. Zijn meer dan 12 mensen aanwezig wordt de restbedraag aan steinkern-server gegeven. (Op Pinksteren was de laatste excursie.)

Als je regelmatig op steinkern.de kijk zal je weten, wanneer een excursie zal plaatsvinden.

Groetjes, Xenina

[Bewerkt door Xenina op 25-05-2016 om 10:31 NL]

 
Hidde   25-05-2016 om 18:41

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 550

@ Kalootklooier. Ik bedoelde niet Gräfenberg 2. Mijn zin was dat ze volgens mij 2 maal per jaar een open dag hebben.
Wil er ook zeker nog eens heen, als ik uit geprept ben met de huidige vondsten. Ondanks dat het hotel wat duurder was vond ik het wel een prachtige locatie. (Nee, ik heb er geen aandelen in).
@ Xenina. Dank voor je uitleg! Wist niet dat het vanuit de Steinkern groep georganiseerd werd. Ik dacht dat de groeve zelf publiek toe liet.

 
Elbert   25-05-2016 om 20:18

Elbert
Senior Lid
Lid sinds: 02-08-2009
Berichten: 1403

Hallo, Leuk verslag!
En heel herkenbaar; Marcel, Walter en ik zijn er ook al een paar keer geweest en iedere keer veel mooie zaken gevonden in een prachtige omgeving.

groeten, Bert

____________________________
Elbert

 
Hidde   26-05-2016 om 12:22

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 550Foto 1 en 2 heb ik geprepareerd. Alleen bij foto 1 zat helaas een steentje in het hart.
Foto 3: De eerste vondst van de trip mocht ik op mijn naam schrijven. Deze ammoniet ontdekte ik om 6:10 uur in de vloer van de jeugdherberg. (Lijkt erg op de vloer van Hoog Catharijne nabij Utrecht Centraal).[Bewerkt door Hidde op 26-05-2016 om 12:30 NL]

 
kalootklooier   26-05-2016 om 19:36

kalootklooier
Senior Lid
Lid sinds: 03-02-2006
Berichten: 486

Hoi,

Dat je ammonieten daar op lijken klopt. Dat is, denk ik, Treuchtlinger Marmor. Dat komt er uit de buurt.

gr Walter

____________________________
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. A. Einstein

 
Frederik   27-05-2016 om 13:48

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635

Leuk verslag Hidde, bedankt voor het delen. Ik ben er zelf nog nooit geweest maar ken het materiaal wel. Die groene ammonieten spreken zeer tot de verbeelding, en ik vind ze meestal in het echt nog mooier dan je vanop foto's zou vermoeden!

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Everhardus   27-05-2016 om 19:29

Everhardus
Senior Lid
Lid sinds: 28-09-2007
Berichten: 1282

Klopt zoals Nina zegt. Men vraagt rond de 120 voor een groep. Die kun je uiteraard ook zelf samenstellen als je met een aantal personen gaat. Groet,Marcel

 
Hidde   28-05-2016 om 06:59

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 550

@ Frederik, dank voor de positieve reactie
@ Marcel, dat is goed om te weten. Ik was niet van plan om op hele korte termijn terug te keren, maar het lijkt me leuk om het eens met een zelf samengestelde groep te doen. Het was nu wel erg druk bij het vers gestorte materiaal.
Ik had eigenlijk een foto voor en na het zoeken in de berg materiaal moeten maken. Aan het einde van de dag was er weinig meer van over.

[Bewerkt door Hidde op 28-05-2016 om 07:01 NL]

 
0