HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopFossielen Algemeen


Trip Marokko 2017


Pagina: 1 2

Frederik   22-04-2017 om 13:40

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635We zijn een goede week geleden teruggekeerd van een geslaagde trip naar Marokko. Nu het stof (nogal letterlijk) weer wat is gaan liggen en de hectische draad van het dagelijkse werkleven weer is opgepakt, zal ik tussendoor wat impressies plaatsen van deze trip. Zoals vorige keer zullen mijn reisgenoten ongetwijfeld weer aanvullen met leuke en interessante verhalen en anecdotes. Ook zoals vorige keer, zal weer heel wat informatie van deze trip de weg vinden naar de database op deze website.

Het was in ieder geval een zeer geslaagde trip, in leuk gezelschap, met veel interessante vondsten en geen noembare incidenten.

Binnenkort meer!

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Frederik   22-04-2017 om 21:54

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635Naar goede gewoonte doen we voornamelijk nieuwe locaties aan. Dit helpt om een beter beeld te krijgen van de rijkdom aan lagen en locaties. Zonder veel poespas rijden we de hoge Atlas over, en na een overnachting gaat het richting Alnif. Bij Addi aangekomen, blijkt dat onze spullen netjes klaarliggen. Tentjes, slaapmatjes, slaapzak, check!
Deze keer richten we ons op Jebel Mrakib, welke de zuidrand vormt van het Mader bekken. Onze eerste stop ligt aan Aferdou le Mrakib, aan de voet van een zgn 'mud mound'. Deze vormt de backdrop van het landschap.

Zo'n mud mound is een opvallende berg, geassocieerd met vroeg-devonische carbonaatafzettingen rond hydrothermale uitlaten, die bewoond werden door een specifieke fauna (incl zachte koralen), waaronder bacteriën die methaan oxideerden en in dat proces voor een versnelde neerslag van carbonaat zorgden. Vandaag de dag steken her en der in het landschap nog opvallende conische bergen uit.

Aan de voet van deze mud mound worden verschillende lagen uitgegeraven, op zoek naar rifbewoners uit een iets jongere tijd. We zitten in het midden-devoon. Er is een laag met erg grote en stekelige phacopiden, Drotops armatus. Maar deze laag is erg diep uitgegraven en het is nagenoeg onmogelijk om nog aan de juiste bank te geraken.
Dus proberen we ons geluk in een meer toegankelijke bank of 'couche', waarin sporadisch Ceratarges gevonden kan worden, een impressionante stekelige lichide. Geassocieerde trilobieten zijn Gerastos, Austerops, en sporadisch Cyphaspis en Scutellum. Marcel weet zowaar enkele Ceratarges te vinden. Sommige namen onder voorbehoud, want we zien natuurlijk vooral doorsnedes van deze beestjes. Af en toe spotten we een stevige goniatiet in de buurt van de couche.

Maar de steen breekt 'moeilijk', in grillige vormen. Zeer regelmatig zit iemand van ons te zoeken naar een weggesprongen scherf. Erg frustrerend, want de vondsten zijn voorts best goed en de bewaring is prima.

Het is betrekkelijk warm voor de tijd van het jaar en het kwik gaat vlotjes boven de 30 graden. We zijn het niet gewoon maar het voelt toch ook een beetje thuiskomen. Het stof kruipt overal. Als je rondkijkt zie je kilometers in de omtrek. Een prachtige rotswoestijn maar verder niets. Hier is geen stroom, geen ontvangst. Al heel snel val je in een meditatieve routine van blokken klieven, speuren naar de fijne lijntjes die op trilobieten kunnen wijzen. Hydrateren af en toe. De tijd vliegt voorbij.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Elbert   22-04-2017 om 22:13

Elbert
Senior Lid
Lid sinds: 02-08-2009
Berichten: 1403

Hallo, ahhh! geweldig! weer een tripverslag...kunnen zoetjes aan wel aan een tripverslagkalender gaan denken; misschien dat er dan nog meer van dit soort verhalen op Fossielnet verschijnen.
Ik zet mij schrap voor meer...

groeten, Bert

____________________________
Elbert

 
ivok   22-04-2017 om 23:29

ivok
Senior Lid
Lid sinds: 29-09-2010
Berichten: 1312

Hahaha zonder al teveel poespas de atlas over.
Als 2de chauffeur nogmaals bedankt dat jij dat eerste deel van de trip voor je rekening hebt genomen.

Wat Fred vergeet te vertellen is dat we in de avondspits een van onze reisgenoten op het vliegveld op hebben gehaald en door die chaos ..... een ander woord is er niet voor het verkeer in marrakesh.... ons veilig de stad uit heeft geloodst om vervolgens in het donker de atlas over heeft gereden.
Om de meest onmogelijke plaatsen lopen mensen in het donker over de baan?
Wel een indrukwekkende rit zowel overdag als in het donker.
Scherpe bochten, voetgangers, brommers en vrachtwagens die graag de binnenbochten nemen. Op het ene moment in het donker tussen de bergen op het andere moment een druk dorpje met ontelbare slachterijen en de geur van gebraden vlees.

Na een goede nachtrust vertrekken we de ochtend erna verder richting zuiden. Na aankomst.
De eerste dag in alnif een hartelijk ontvangst met veel lekker eten en mierzoete munt thee.
Een verkoop momentje bij de gids en helaas geen tijd om naar een dichtbij gelegen walliserops vindplaats te rijden.
Wel worden de plannen gesmeed voor de komende dagen en we krijgen zowaar een plekje bij onze gids thuis aangeboden.
Daar liggen opeens 4 opgemaakte bedjes en verwend zoals we zijn blazen we netjes onze luchtbedden op en leggen ons op een oor
Die jongens daar slapen op een dikke deken direct op de stenen vloer... daar zijn onze tere botten niet tegen bestand.

Maar dan op naar de woestijn.
Thuis komen zoals al Fred al aangeeft. Raar maar ja zo voelt het wel een beetje. Pas mijn 2de keer in Marokko maar die woestijn de omgeving.. het heeft iets. Niet bepaald je 5 sterren all in resort. Maar al vlug hen je daar zo weinig aan je hoofd.

Aferdou here we come.
Mooie mudmount. Een stenige ondergrond en weinig beschutting maken het helaas niet de beste kampeerplaats. Maar dat is probleem voor later. Nu eerst zoeken.
Beschaafd bankje en zowaar een ongevraagde reisgenoot die ons geheel toevallig op weg komt helpen in de vorm van ene Hassan.
De vondsten beginnen te komen ik kon aferdou van met name Gerastos op beurzen. Niet geheel gek dus die daar ook werden gevonden.
Mohammed en Addi onze gidsen zijn druk bezig met stenen en de lunch. Onze nieuwe vriend Hassan breekt het een na het andere brok uit de couche.
Vondsten zijn goed... De steen is ergens anders beter wordt door Marcel voorspeld. Vooruitziende blik?
Hassan heeft wel al vlug door dat wij ook interesse tonen in de lokale fauna. Dus onderweg naar de couche vraagt hij een hamer aan ons. Tilt een steen ermee op en.... feestje.... een enorme camelspider
Wat een fantastische beesten zijn dat zeg.

Na een leuke eerste zondag besluiten we Hassan toe te voegen aan ons entourage. Ondanks de taalbarrière erg aangenaam gezelschap en een heel goede hulp.
In het donker pakken we onze spullen en worden meegeleid door de woestijn naar de volgende plek en een betere slaapplaats

____________________________
oeps...

 
Stijn   22-04-2017 om 00:01

Stijn
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 15-09-2006
Berichten: 1835

Verdorie wat een mooi beest. Hoop dat ik volgende keer weer mee kan.

Stijn

____________________________
"Ammonites are the quintessential
fossils, seemingly covering all the
major themes of paleontology"
Eldredge 1996

 
ivok   23-04-2017 om 10:08

ivok
Senior Lid
Lid sinds: 29-09-2010
Berichten: 1312Wat sfeer impressies van de eerste dagen.
De parkeer kunsten van onze chauffeur net wat hulp van de lokale parkeerwacht.
Onderweg was het eerste deel redelijk groen... weinig van gezien omdat we in het donker reden. Maar wakker worden en uit het raam kijken in de ochtend! Ontbijt op het terras!

Eenmaal in het zuiden is het vertrouwd droog en stoffig. Eenmaal in de woestijn duiken we dan ook de couche in.
Lunch in de woestijn is verrassend luxe. Tenminste met addi als gids niks te klagen over het eten en waar iedereen denkt dat je uitgehongerd en uitgedroogd terugkomt....

Ook erg leuk op de eerste locatie.
Sporen van een heel ander soort jagers dan trilobietenjagers
In de hele omgeving heb ik geen vuursteen kunnen ontdekken, maar zo nu en dan valt je oog op een wat afwijkend steentje

____________________________
oeps...

 
Frederik   23-04-2017 om 10:09

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635Eén van de Camel spiders die we gezien hebben, de dikste. Prachtig beest. Camel spiders behoren tot de Arachnida, maar het zijn geen echte spinnen. Ze leunen nog iets dichter aan bij de schorpioenen. Als je 10 poten telt, tel nog eens. Het voorste paar poten zijn eigenlijk pedipalpen, en ze worden gebruikt om te voelen. Er staan erg lange, sensorische haren op.

Verhalen over gevaarlijke kameelspinnen zijn compleet overdreven. Hoewel het flinke knapen kunnen zijn (er zijn erg veel soorten), worden ze nooit groter dan een hand. Ze zijn wel héél snel, maar niet giftig. Met hun krachtige kaakdelen of cheliceren kunnen ze wel een stevige beet uitdelen.

In ieder geval een erg mooie waarneming.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Lugo   23-04-2017 om 12:28

Lugo
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 31-01-2010
Berichten: 1573

Dit belooft een spannend tripverslag te worden.

Ik kijk er naar uit.

Lugo

____________________________
Panta rhei

Heraclites

 
TriloBase   24-04-2017 om 08:29

TriloBase
Senior Lid
Lid sinds: 26-10-2006
Berichten: 225

Net zoals Ivo ben ik ook een nieuweling in het gezelschap. Maar het voelt inderdaad aan als thuiskomen.
De eerste dag in Alnif zijn we goed op tijd. We beslissen om naar de winkeltjes van de familie Ben Moula te rijden. Hier ligt natuurlijk ook het gewone materiaal, maar als we wat aandringen wordt achteraan het "speciale" materiaal voor ons uitgepakt. Deze familie is namelijk gespecialiseerd in het Fezouata materiaal uit het Vroege Ordovicium. We krijgen een aantal Anomalocariden te zien in verschillende stadia van preparatie. Ook verschillende trilobieten met weke delen (pootjes, antennes), allerlei crinoide-achtigen, en ook een zeer mooie 3D Furca (Marellamorphe) die fier door Ben Moule senior geshowd wordt. Geweldig materiaal, maar ook geweldige prijskaartjes. Met wat onderhandelen kunnen we toch enkele (kleinere) fossieltjes aan min-of-meer redelijke prijzen aanschaffen. We mogen nog op de foto met de hele familie. Onnodige te melden dat muntthee en nootjes niet ontbreken.

Daarna naar onze gidsen voor de volgende dagen. De hartelijke ontvangst door onze Berbervrienden is alsof we elkaar al tientallen jaren kennen. We worden ontvangen in de "mooie" kamer en krijgen uiteraard thee aangeboden. Er is een koopmomentje met mooi materiaal ingeplant en daarna krijgen we een heerlijk maaltijd en zelfs een slaapplaats aangeboden. Netjes op een rij brengen we de nacht bij het gezin van Haddi door. 's Morgens zijn we relatief vroeg klaar voor onze kampeertrip.

Het is grappig als we op onze kampeerplaats aankomen. Daar komt dan heel toevallig iemand op een brommertje aanzetten. Volledig gepakt en gezakt en met zwaar materiaal om de couches mee te helpen ontginnen. Later blijkt deze man (Hassan) onze gidsen toch wel beter te kennen dan ze in het begin lieten uitschijnen. Geweldige man trouwens die Hassan. Geen rotsblok te groot of te zwaar: met enkele gerichte zware hamerslagen moesten die er allemaal aan geloven. Ook met een klein hamertje werden stenen verkleind tot ieder gewenst formaat. Het resultaat van jarenlange ervaring op het veld.

mvg.
Danny

____________________________
---------
TriloBase
---------

 
redmilksnake   24-04-2017 om 09:17

redmilksnake
Senior Lid
Lid sinds: 23-08-2011
Berichten: 209

Leuk! Weer genieten om te lezen.

 
TriloBase   24-04-2017 om 17:00

TriloBase
Senior Lid
Lid sinds: 26-10-2006
Berichten: 225

Afbeelding 1 : Degenkrab uit de Fezouata formatie (Ordovicium). Dit is één van de alleroudste voorlopers van de degenkrabben.
Afbeelding 2: Carpoide uit de Fezouata formatie.

____________________________
---------
TriloBase
---------

 
Stijn   24-04-2017 om 23:38

Stijn
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 15-09-2006
Berichten: 1835Hierbij nog enkele foto's van Fezzouata materiaal dat we zagen bij een bezoek eerder dit jaar aan de familie Ben Moulah. En dat bezoek was helemaal aan het eind van onze trip, met name op de terugweg richting Marakech.
Tot voor kort wisten we niet waar we de familie Ben Moulah konden vinden. Vermits de ontsluitingen van de Fezzouata beds nabij Zagora lagen, dachten we allemaal dat de familie nabij Zagora woonde. Niets bleek minder waar. De familie woont immers op enkele 100m van ons geliefde hotel! Maar tot nu toe waren we nooit aan die ene fossielenwinkel gestopt. Op de heenweg ga je niet een hele dag rijden enkele 100m voor je eindbestemming stoppen, zeker als je daarmee je kans verkijkt om nog even van het zwembad te genieten. Meestal was het bovendien al pikkedonker tegen dat we voorbij kwamen sjezen. Op de terugweg heb je net alles propertjes in de auto gestapeld en wil je vooral eerst een uur of twee goed doorrijden. De trip Alnif Marakech neemt toch al gauw een ganse dag in beslag.
Maar tijdens een trip naar Marokko in maart van dit jaar stond ik erop dat we toch eens heel even zouden stoppen bij dat ene winkeltje. Ik wou toch eens zien wat er aangeboden werd... En mijn ogen doen nog steeds pijn van hetgeen ik daar toen te zien heb gekregen!
De winkel bleek uit verschillende kamers te bestaan. Na een eerste rondgang vond ik het vreemd om zoveel trilobieten uit de Fezzouata te zien. Zoveel prachtige specimens. Maar geen enkele had weke delen bewaring. Vreemd. Ook wat bryozoa, enkele eocrinoiden, maar niets speciaals. Vreemd. Met zulke hoeveelheid verwacht je ook de specialere dingen. Dan denk je eerst dat deze al lang zijn verkocht aan internationale handelaren.
Het feit dat we duidelijk veel interesse vertoonden wekte de aandacht van de verkoper. Hij vroeg van waar we kwamen. Uit België. Ah, zegt ie, kijk eens hier, ik ken nog een Belg, Peter van Rooy. Hij haalt trots een nummer van wetenschappelijk tijdschrift uit de kast, bladert erin en zegt 'kijk, hier sta ik, samen met mijn vader'. Ik kijk even naar het opschrift onder de foto, hij had zijn naam al gezegd, maar ik verstond hem niet meteen goed, en toen las ik: Ben Moulah. Eureka! Niet te geloven.
Dat is die kerel waarmee Peter Van Rooy destijds (en nu nog steeds) zijn studiewerk over de Fezzouata mee heeft aangevangen.
'Oui oui, Peter, il vient dans quelques semaines'. En dan werden we naar achteren geloodst en kregen we heel wat dingen te zien die we anders nooit te zien zouden krijgen. Spullen die op Peter lagen te wachten. Nieuwe dingen. Onbeschreven dingen, waar ik het raden naar heb wat het allemaal moet zijn. Afwachten maar tot we over een jaar ofzo het artikel zien verschijnen. En dan beginnen ze met uitpakken. De thee staat al te pruttelen, en steeds meer fantastische fossielen komen uit de stockage tevoorschijn. Maar ja, we zijn wel op weg naar Marakech om onze vlucht te halen. Tijdsdruk dus. We polsen even naar de prijs van enkele stukken. De blijkt niet mee te vallen. Dan nemen we een radicale beslissing. We gaan ervan door zonder wat te kopen, en beloven een volgende keer uitgebreid terug te komen. Omdat we onze vlucht moeten halen begrijpen ze het wel. We hebben ook nog een urenlange rit over de Atlas voor de boeg. Danny zou immers enkele weken later al terugkeren. Zoals hij hierboven ook schreef.

____________________________
"Ammonites are the quintessential
fossils, seemingly covering all the
major themes of paleontology"
Eldredge 1996

 
Stijn   25-04-2017 om 09:01

Stijn
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 15-09-2006
Berichten: 1835

Als ik nog even inbreken mag. In 2011 nam Frederik Fitch ¨Patrick en mezelf op sleeptouw door Marokko. Voor mij was het toen mijn allereerste Marokko trip. Een hele leuke en eentje om nooit te vergeten. Aan het begin van de trip zochten we vier dagen nabij Zagora in die beroemde Fezzouata beds op zoek naar trilobieten, maar met een ijdele hoop om ook wat speciaal te vinden. We hadden vooraf hier en daar ons oor te luister gelegd, en met Fred's zoekwerk in de literatuur en Google Earth hadden we een goed idee van waar die speciale fossielen vandaan moesten komen.
Na twee dagen was de buit mager. Of beter gezegd. Nihil, nada, niks. Van die speciale dingen dan. We hadden wel een hele hoop primitieve crinoiden (carpoiden etc), die op zich al heel speciaal zijn en prachtige trilobieten en zelfs enkele cephalopoden. Dan ga je wat andere putjes verkennen. Maar ook daar geen prijs. Je moet echt de kennis van de Ben Moulahs hebben om het daar te maken, dat werd toen duidelijk.____________________________
"Ammonites are the quintessential
fossils, seemingly covering all the
major themes of paleontology"
Eldredge 1996

 
ivok   25-04-2017 om 12:32

ivok
Senior Lid
Lid sinds: 29-09-2010
Berichten: 1312

Een beetje een domper op dit verhaal....
Een volgende keer gaan we toch echt eens langs die fezzouata beds. We hebben het er de vorige trip ook over gehad.

Alsof de familie Moulah Nederlands kon.
5 minuten later werden we getrakteerd op het nieuws dat de locaties niet meer te bezoeken zijn.
Ik dacht daar even aan een familie die hun inkomstenbron probeerde te beschermen... Maar op een of andere manier kwamen die jongens integere over.
Ze boden zelfs aan om ons mee te nemen naar andere bijzondere plekken. Maar de beds in zagora ging niet meer.

Later die week heb ik ook van anderen te horen gekregen dat het niet meer mogelijk was.
Hoewel de redenen niet altijd hetzelfde waren... het lijkt erop dat je tijdens een bezoekje aan de putjes aldaar zelf een bezoek van de gendarme mag verwachten

____________________________
oeps...

 
Stijn   25-04-2017 om 22:19

Stijn
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 15-09-2006
Berichten: 1835

Nog enkele fototjes van weleer.

____________________________
"Ammonites are the quintessential
fossils, seemingly covering all the
major themes of paleontology"
Eldredge 1996

 
ivok   26-04-2017 om 11:53

ivok
Senior Lid
Lid sinds: 29-09-2010
Berichten: 1312

In het donker aangekomen krijgen we wat uitleg wat de couche is die er de dag erna uit gaan graven.
De zogenaamde devil horn couche en een phacops noir couche.

De heuveltjes zijn ondanks het nachtelijke tijdstip goed zichtbaar en we kunnen ons mentaal voorbereiden op flink watbstappen in de ochtend.
Eenmaal wakker en daglicht lijkt alles toch wel erg verraderlijk dichtbij. We slapen zowat in de couche.....
Meevaller.
Uiteraard lopen we toch een stuk verder en daar aangekomen lijken er al heel wat mensen bezig te zijn geweest.
Elk putje ligt de bank al mooi vrij en middels 3 gestapelde stenen gereserveerd.
Terug naar de kampsite en zelf graven dan maar.
Ook vinden we ter plekke een grote couche met massief dikke lagen waar naar drotops wordt gezocht.... geen beginnen aan met ons materieel.

In de devil horn couche vlot het inmiddels wel. Stukken van de bank worden met behulp van onze vriend Hassan en Mohamed vrij gelegd en wij kunnen ons zetten en blokken klieven.

Al vlug worden de vondsten gedaan zelfs enkele clusters met trilobieten. Dat belooft complex prep werk.
Verzadigd loopt de hele van de club naar de phacops noir couche.
Dit blijkt een hypsipariops laagje te zijn.

____________________________
oeps...

 
Wim   26-04-2017 om 21:08

Wim
Gewoon Lid
Lid sinds: 04-01-2017
Berichten: 96

Geweldig verhaal, ik lees het met veel plezier en aandacht!

 
Frederik   27-04-2017 om 15:02

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635

Enkele foto's bij het verhaal van Ivo:
1) een blik op de 'devil horn' cyphaspis couche. Dit stuk is mooi uitgegraven, en de bank is goed toegankelijk, maar de stapel stenen toont dat deze gereserveerd is. Het uitgraven van zo'n stuk van de laag vraag zéér veel werk. Het zou niet netjes zijn om te profiteren van het werk van een ander, dus laten we dit soort plekken netjes ongemoeid.
2) Iets verderop vinden we een diep uitgegraven Drotops armatus couche. Links en rechts slingeren wat fragmenten van deze trilobiet.
3) Werken aan de 'devil horn' laag.
4) Een knap fragment van een cephalopode aan de Hypsipariops laag
5) Dit is een goede vondst, een flinke opgerolde Hypsipariops.
6) Ook hier treffen we af en toe verweerde 'leftovers' aan. Mooi om te zien.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Frederik   28-04-2017 om 14:29

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635We willen net de bank uitbreken wanneer ik een (bijna) losse braam opmerk aan een beitel. Toch even tussenkomen. Een voorval bij een eerdere reis indachtig maak ik deze netjes los.

Ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Als ze loskomen bij een slag met de hamer bestaat de kans dat ze gelanceerd worden. Ze zijn vlijmscherp en gaan gemakkelijk door een oog of slagader.

Kwestie van alert te blijven en je gezond verstand te gebruiken in het veld.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Elbert   28-04-2017 om 15:51

Elbert
Senior Lid
Lid sinds: 02-08-2009
Berichten: 1403

Hallo, -of tijdens de voorbereiding van de trip de braampjes van je beitels afslijpen...

groeten, Bert

____________________________
Elbert

 
Frederik   28-04-2017 om 19:07

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635

Dat is een goede tip. Deze beitel was niet van ons.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Frederik   28-04-2017 om 19:27

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635Er zijn een paar momentjes die ons even rust gunnen: de late avond, en de vroege ochtend. Terwijl iedereen zich klaar maakt, er even op uit om beestjes te zoeken. Voorzichtig wat stenen omdraaien. Af en toe zien we iets, maar het leven is duidelijk wel schaars in deze gortdroge omgeving. De stenen getuigen van een ver verleden dat er heel anders uitzag. Een afgesleten bank toont brokstukken van een koraalrif. Een extante sprinkhaan tuimelt hier onhandig over. Iets verderop, nog een kameelspin, mogelijk een andere soort.

Ik hou wel van die rustige momentjes in de woestijn.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
mineraal0   28-04-2017 om 22:06

mineraal0
Senior Lid
Lid sinds: 30-07-2006
Berichten: 1634


Knap jongens..

 
Everhardus   29-04-2017 om 01:01

Everhardus
Senior Lid
Lid sinds: 28-09-2007
Berichten: 1282

Mooi verslag ! Lees graag mee....

 
kalootklooier   29-04-2017 om 20:02

kalootklooier
Senior Lid
Lid sinds: 03-02-2006
Berichten: 486

Leuk om te lezen en te zien. Ook die spinnen geweldig!

Gr Walter


____________________________
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. A. Einstein

 
Caveman   29-04-2017 om 21:30

Caveman
Senior Lid
Lid sinds: 18-03-2007
Berichten: 1384

Mooi verslag Frederik, bedankt voor t delen!

____________________________
To share or not to share, that's the question!

 
Hidde   29-04-2017 om 23:33

Hidde
Senior Lid
Lid sinds: 06-02-2016
Berichten: 551

Ik lees ook graag mee mannen.
Krijg de kriebels van die cameelspin, maar verder erge leuke en interessante verhalen.

Hidde

 
Frederik   30-04-2017 om 11:15

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635De volgende dag start met een fikse wandeling, de bergen in. Hassan is intussen erg in z'n sas in de groep, en wil ons een leuke locatie tonen met een erg rijke couche. We volgen een Oued de bergen in, en verbazen ons onderweg over de mooie flora die we zien: stuk voor stuk taaie plantjes die ondanks de aanhoudende droogte hun plekje hebben gevonden. Het rode plantje op de eerste foto is ook nog eens eetbaar. Het smaakt naar de veldzuring van thuis.

Eenmaal boven aangekomen is het genieten van het uitzicht, en tegelijk ook puffen in de zon. Ivo haalt zijn beste bouwtechnieken boven om het water koel te houden.

De laag zelf stelt niet teleur: we vinden tal van phacopiden (Austerops wellicht), cyphaspis, diademaproetus, en zelfs leonaspis. Maar ook hier breekt de steen soms erg ongelukkig, en spenderen we veel tijd aan het zoeken naar kleine fragmenten en scherfjes. Dat hoort er bij, maar het kan erg frustrerend zijn als je ze niet terug kan vinden. Tubetjes lijm worden lustig doorgegeven, dat zegt eigenlijk ook genoeg.

Addi ziet dat het goed is, en zeult zijn kookgerief gewoon de berg op. Een stoofpotje met geitevlees, à la minute bereid naast de couche. Geweldig toch.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Stijn   30-04-2017 om 15:24

Stijn
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 15-09-2006
Berichten: 1835

Hier geen goniatieten? Enig idee over de ouderdom van deze Austerops couche?

____________________________
"Ammonites are the quintessential
fossils, seemingly covering all the
major themes of paleontology"
Eldredge 1996

 
Frederik   30-04-2017 om 20:55

Frederik
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 28-09-2003
Berichten: 8635

Niet erg veel sporen van koppotigen in dat stuk van de sectie. Ik schat in dat we daar hoog in het emsiaan zaten, tegen de grens met het Eifeliaan aan. Iets verderop en wat lager in de sectie was een cocuhe nogal zwaar uitgebaat, wellicht voor Coltraneia. Maar ook hier zagen we links en rechts in andere lagen sporen van prospecties.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 


Pagina: 1 20