HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopLiteratuur & Onderzoek


Hulp bij het vinden van informatie gevraagd


Pleistoceen   18-12-2017 om 22:27

Pleistoceen
Senior Lid
Lid sinds: 20-06-2009
Berichten: 270

Beste forumleden,

Mijn zoon doet voor zijn school een "onderzoek" naar de verschillen tussen Neanderthalers en anatomisch moderne mensen. Het doel is om vast te stellen of deze verschillen voldoende zijn om de Neanderthalers als aparte soort te beschrijven, of dat ze eerder als een subsoort moeten worden gezien.

Hij is 13 en mag zich daar een onderbouwde mening over vormen. Ik probeer hem te leren uit te gaan van feiten en niet van aannames, maar het blijkt (voor een digibeet als ik) erg lastig om afbeelding te vinden van fossielen van Neanderthalers met de afmetingen erbij. Het zou mooi zijn als hij gedetailleerde beschrijvingen of afbeelding met een maatbalkje tot zijn beschikking had om e.e.a. te vergelijken met de anatomisch moderne mens.

Als iemand mij (of eigenlijk mijn zoon ) hierbij zou willen helpen, dan graag een link of een mailtje.

Alvast bedankt,

Aalt Klaassen

 
hubertus68   18-12-2017 om 23:09

hubertus68
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 12-11-2012
Berichten: 2605

Beste Aalt,

al eens hier gekeken LINK

Beste groeten,
Oliver

 
sjaak   19-12-2017 om 21:07

sjaak
Senior Lid
Lid sinds: 28-03-2006
Berichten: 5721

Best lastig. Wanneer is iets een soort of subsoort. Daar zullen vast regels over zijn maar het blijft arbitrair. Het staat wel vast dat Neanderthalers en moderne mensen samen kinderen konden krijgen (zie de link hierboven) dus als dat doorslaggevend is voor de definitie heb je al een argument te pakken.

Deze website bevat een schat aan informatie en foto's over de Neanderthaler, zie bv LINK

[Bewerkt door sjaak op 19-12-2017 om 21:09 NL]

____________________________
Groet,

Niels

 
Pleistoceen   20-12-2017 om 22:28

Pleistoceen
Senior Lid
Lid sinds: 20-06-2009
Berichten: 270

Bedankt voor de links. Het punt is alleen niet het vinden van algemene informatie over neanderthalers. Het punt is (voor mij tenminste) niet eens of neanderthalers een soort of een subsoort zijn. Daar is slechts een vaag afgebakende grens. Ik weet de moderne mens en neanderthalers nakomelingen kregen en aangezien er nog neanderthaler dna in ons terug is te vinden zullen die nakomelingen vruchtbaar geweest zijn. Echter sommige ligers (kruising tussen leeuw en tijger) zijn ook vruchtbaar, maar dat is geen reden om de naamgeving te veranderen en ze onder een zelfde soort te plaatsen.

Waar het mij vooral om te doen is, is dat hij voor zichzelf een onderbouwde mening leert te vormen en dan bij voorkeur gebaseerd op feiten. Ik hoopte dat iemand een site of afbeeldingen wist te vinden met afbeeldingen van de originele fossielen van neanderthalers met de afmetingen of een maatbalkje erbij. Zoals wij onze fossielen ook fotograferen. Dan kan hij dat zelf vergelijken met modern materiaal en kan hij verifiëren of beweringen en aannames van anderen stand houden, zonder ze zomaar over te nemen. Tuurlijk is hij pas 13 en weegt het allemaal niet zo zwaar, maar foto's of afbeeldingen met een maataanduiding zouden een waardevolle toevoeging zijn. Ik kan deze helaas niet vinden op het internet. Mijn vaardigheden als websurfer laten ernstig te wensen over, vandaar mijn vraag om hulp

 
hubertus68   21-12-2017 om 02:14

hubertus68
Senior Lid
Fotobeheerder
Lid sinds: 12-11-2012
Berichten: 2605

Hoi Aalt,

hebben jullie al eens via internet gezocht?
Neanderthaler-vondsten zijn op dit forum niet echt
talrijk...


Groeten,
Oliver

 
sjaak   21-12-2017 om 09:23

sjaak
Senior Lid
Lid sinds: 28-03-2006
Berichten: 5721

Volgens mij is op die link naar Don's maps en met googlen te vinden wat je zoekt.
Mijn eerste Neanderthaler bot of kies hoop ik nog te vinden. Het kan best dat sommigen van ons die hebben maar slechts een paar botten en kiezen zijn kenmerkend genoeg.

____________________________
Groet,

Niels

 
0