HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopLiteratuur & Onderzoek


oproep vondsten recente koralen


BartKorf   19-02-2018 om 17:06

BartKorf
Senior Lid
Lid sinds: 25-01-2014
Berichten: 258

Oproep om vondsten van recente koralen te melden

De afgelopen jaren zijn er – ook door fossielenzoekers van dit forum – op de Nederlandse stranden verschillende vondsten gedaan van recente tropische koralen. De eerste foto toont zo’n stuk, in 2017 gevonden te Egmond aan Zee. Naar alle waarschijnlijkheid hangen deze vondsten samen met de recente zandsuppleties. We hebben echter ook al wat oudere vondsten uit de voormalige Zuiderzee, lang voordat er sprake was van zandsuppleties (tweede foto).

We willen proberen te reconstrueren hoe deze koralen hier terecht zijn gekomen. Het vermoeden bestaat dat dit mogelijk als ballast met schepen is meegevoerd en om verschillende redenen op de zeebodem terecht is gekomen. We zouden graag willen weten waar deze koralen oorspronkelijk vandaan zijn gekomen: uit ‘de oost’ of ‘uit de west’ en zo mogelijk welke soorten het betreft.

Zo mogelijk zal het onderzoek ook worden uitgebreid naar de collecties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dat de archeologische vondsten, gedaan in scheepswrakken, beheert. Ook het CS van de Strandwerkgemeenschap zal worden geraadpleegd.
Bij voldoende waarnemingen en een analyse van de vondsten volgt een publicatie in Het Zeepaard waarin we de voorlopige stand van zaken vastleggen.

Ieder die vondsten van recente koralen heeft gedaan wordt hierbij uitgenodigd deze te melden. Geef bij je vondst aan wat de (ca) afmetingen zijn, waar de vondst is gedaan en of er een recente zandsuppletie in de omgeving heeft plaatsgevonden. Het meesturen van foto’s (algeheel beeld en details waarop de koraalpoliepen zichtbaar zijn) wordt zeer gewaardeerd!

Bericht graag aan bert.buizer@quicknet.nl


____________________________
Bart

 
Mc_Crabs   19-02-2018 om 23:09

Mc_Crabs
Senior Lid
Lid sinds: 09-02-2013
Berichten: 833

De toepassing van koraal als ballast is voor mij als leek bedenkelijk, of is dit in oude tijden en scheepvaart gebruikelijk, gezien het lager soortelijk gewicht lijkt het mij niet practisch.

Heb geen recente koralen gevonden, enkel zwaar verkiezelde varianten. Dragen foto's daarvan ook bij of is dat niet hetgeen je zoekt?

[Bewerkt door Mc_Crabs op 19-02-2018 om 23:17 NL]

____________________________
Verzamelaar van Gesteenten, Mineralen, Fossielen, Botten en
Schelpen uit heden en verleden.

 
strandjutters   19-02-2018 om 23:20

strandjutters
Senior Lid
Lid sinds: 06-12-2010
Berichten: 11123

Hallo,het lijkt mij ook niet als ballast te gebruiken (Het weegt bijna niets)

Wel geschikt voor de verkoop in die tijd


GR

____________________________
strandjutters

 
FossilDude   21-02-2018 om 12:09

FossilDude
Administrator
Fotobeheerder
Lid sinds: 24-11-2007
Berichten: 1481

Interessant project. Inderdaad wel een goed punt, van MC_Crabs en strandjutters, recente koralen zijn qua gewicht niet de meest logische ballast, denk ik. De enige situatie waarin ik mij dit zou kunnen voorstellen is als de schepen vertrokken vanuit een plek met weinig alternatieven. Sommige eiland-atollen hebben bijvoorbeeld weinig anders dan koraal. Daar komt van nature geen gesteente voor. Interessante materie in ieder geval.

Groet,
Johan

____________________________
Van je hobby je beroep maken.... kan het nog beter?

 
Gidi   21-02-2018 om 20:46

Gidi
Senior Lid
Lid sinds: 29-09-2015
Berichten: 406

Helaas, ik heb alleen maar fossiele koralen gevonden op de MV2...

____________________________
Gideon de Jong

 
0