HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopOntmoetingen Fossielen


Internationaal Mammoetsymposium Dendermonde 17 november 2018


Anthonie   11-06-2018 om 15:23

Anthonie
Senior Lid
Lid sinds: 15-12-2003
Berichten: 643Beste vrienden

Vandaag is het zo ver en openen we de inschrijvingen voor het eerste mammoetsymposium in Dendermonde op zaterdag 17 november 2018. Samen met onze collega’s van de Werkgroep voor Pleistocene zoogdieren (WPZ), hebben we een fantastische dag voorzien met internationale sprekers die hun onderzoek naar mammoeten en mammoetfauna komen voorstellen. Voor 20 Euro heb je recht op een hele dag aan boeiende lezingen, een lunch, koffie en versnaperingen. Ook is er een determinatie moment waarop je al je fossiele zoogdiervondsten vondsten kan laten determineren door de aanwezige specialisten, een bezoek aan de enige echte mammoet van Dendermonde, een walking dinner en nog zoveel meer. Kortom een uniek evenement en een leerrijke dag vol lezingen op een toegankelijk niveau.

Schrijf je snel in door 20 Euro over te maken op rekeningnummer :
IBAN : BE 46 6528 2264 2736
BIC : HBKABE22
Met als vermelding:
Mammoetsymposium + Hoeveel personen + Na(a)m(en) + Voorna(a)m(en)

Inschrijven doe je op de pagina:
LINK

Meer informatie kan je terugvinden op volgende webpagina’s
LINK

LINK


Meer info:

Het eerste Belgisch mammoetsymposium is een samenwerking tussen de Belgische Vereniging voor Paleontologie, de stad Dendermonde en de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren.

Op zaterdag 17 november 2018 wordt in de raadszaal van het stadhuis van Dendermonde (Provincie Oost-Vlaanderen, België) een mini-mammoetsymposium gehouden met als onderwerp: ‘Mammoeten en Mammoetecologie’. Dit symposium wordt georganiseerd door de Belgische Vereniging voor Paleontologie (BVP), de Stad Dendermonde en de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ). Aanleiding voor dit symposium is het fraaie mammoetskelet dat opgesteld staat op de zolder van het Vleeshuismuseum op de Grote Markt van Dendermonde.

De wolharige mammoet werd meer dan tweehonderd jaar geleden voor het eerst beschreven en heeft sindsdien aanleiding gegeven tot duizenden wetenschappelijke publicaties. Toch valt er vandaag nog steeds het één en ander over deze ijstijdkoning te ontdekken. Gerenommeerde paleontologen uit België, Nederland en Canada zullen op dit symposium onderzoeksresultaten over mammoeten en hun leefgemeenschap, alsook hun habitat, met de deelnemers delen.

Enkele gastsprekers op dit symposium onder leiding van de dagvoorzitter Carolien Van Hecke (directeur van de stedelijke musea van Dendermonde) zijn o.a. Dr. Mietje Germonpré (KBIN-IRScNB) die zal spreken over de Mammoet van Lier die in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen opgesteld staat en Anthonie Hellemond (Voorzitter van de Belgische Vereniging voor Paleontologie) die uitgebreid zal verhalen over de Mammoet van Dendermonde. Over de paleo-ecologie van de wolharige mammoet en andere grote zoogdieren uit het ijstijdvak spreken onder andere Dr. Bas van Geel van de Universiteit van Amsterdam en professor Dr. René Cappers van de Rijksuniversiteit van Groningen. Een andere gerenommeerde gastspreker is de Canadese zoogdierpaleontoloog Dr. Grant Zazula van het Yukon Paleontology Program (Canada) die zal spreken over de Pleistocene megafauna die verzameld wordt in Klondike, het mekka van de goudkoorts in Noord Amerika. Dr. Zazula neemt ons mee naar deze iconische locatie waar paleontologen en gouddelvers nauw samenwerken in de goudmijnen.

Maar er is meer: tijdens de pauzes er ook gelegenheid voorzien om meegebrachte resten van mammoeten en andere grote zoogdieren te laten determineren door de aanwezige deskundigen. Ook staat er een bezoek aan het skelet van de mammoet van Dendermonde in het Vleeshuismuseum, tegenover het stadhuis van Dendermonde geprogrammeerd.

Het programma start om 11.00 uur en de afsluiting met een drankje is voorzien rond 17.45 uur gepland. Een lunch tussen de middag wordt aangeboden en de dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.

Er kunnen aan dit symposium maximaal 150 personen deelnemen. Daarom is het voor de organisatie van groot belang om tijdig te weten wie op dit uniek evenement aanwezig zal zijn. Aanmelden voor deelname aan het symposium is dus verplicht en de deelnameprijs zal 20 Euro per deelnemer bedragen Dat bedrag is inclusief de lunch, drankjes, diner en de bundel met abstracts. Houd vooral de websites van de Belgische Vereniging voor Paleontologie LINK) en die van Werkgroep Pleistocene Zoogdieren LINK) in de gaten. Hierop zal binnenkort uitgebreid ruchtbaarheid worden gegeven aan dit mammoetsymposium. Ook via social media zal dit uniek evenement aangekondigd worden.


We hopen jullie allemaal talrijk te verwelkomen


Groeten[Bewerkt door Anthonie op 11-06-2018 om 20:54 NL]

____________________________
* Ex Scientia Vera *

 
0