HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Sticky Forum

Informatieve Posts

>> Alle informatieve posts

Nieuwste fossiel uit het Determinatiesysteem

Geo Agenda

>> Meer Agenda items

GeorockhopPrepareren en Conserveren


CBN: Parelmoer conserveren en kleur accentueren


fmeerbur   27-08-2019 om 20:29

fmeerbur
Junior Lid
Lid sinds: 20-07-2017
Berichten: 7

Beste allen,
Ik ben niet veel actief op dit forum, en wat fossielen betreft heb ik enkel ervaring met zoeken op de Cap Blanc Nez. Ik heb onlangs wat geëxperimenteerd met het preserveren van de parelmoerlaag van ammonieten van CBN, en geprobeerd de kleur mooier te doen uitkomen. Misschien vinden jullie dit wel interessant om mee te lezen, of hebben jullie tips voor mij.

Ik ga al enkele jaren af en toe ammonieten zoeken op de Cap Blanc Nez. Als ik iets vind, laat ik het steeds vaker liggen (mijn kast puilt toch al uit); enkel als ik ammonieten vind met parelmoer neem ik ze mee, omdat ik ze zo fascinerend vind. Jammer genoeg vervaagt de kleur naar een soort vaal wit als de fossielen opdrogen. Ik zou graag een manier vinden om de kleuren beter te doen uitkomen, en de parelmoerlaag tegelijk te beschermen, uiteraard.

Als de schelp brokkelig is, denk ik dat fixatie met paraloid een goede optie is. Dit legt echter een glanzende schijn over je fossiel, terwijl het parelmoer even vaal blijft van kleur. Onlangs las ik een blog post van een zekere Fred Clouter met een methode voor het verstevigen van parelmoerschelpen, mét behoud van intense kleuren. De methode bestaat eruit om de fossielen te lakken met transparante, verstevigende nagellak (specifiek van het merk Sally Hanson "hard as nails". Deze nagellak is verstevigd met nylon, dat de schelp bij elkaar helpt houden. Daarna moet je het fossiel een dag of twee onderdompelen in vloeibare paraffine. De paraffineolie kruipt onder de lak en geeft het parelmoer terug een felle kleur. De originele post is hier te vinden: LINK

Ik heb een potje Sally Hansen gehaald bij het Kruitvat en wat paraffineolie bij de apotheker, en ben aan de slag gegaan met een paar misbare en fragmentarische fossielen. Hieronder de foto's!

 
fmeerbur   27-08-2019 om 20:34

fmeerbur
Junior Lid
Lid sinds: 20-07-2017
Berichten: 7

Hier vier keer hetzelfde fossiel, een stuk ammoniet met intacte parelmoerlaag.
Eerste foto: onbehandeld, droog
Tweede foto: onbehandeld, nat. Je ziet hoe schitterend de natuurlijke kleur is
Derde foto: behandeld met Sally Hansen nagellak. Je ziet hoe de lak een glanzende laag over het fossiel legt, maar de kleur vaal blijft
Vierde foto: behandeld met nagellak + een bad van paraffineolie. De roze tinten komen mooi uit, in werkelijkheid even goed als het onbehandelde fossiel dat nat gemaakt is (al lijkt dat niet zo op de foto).

Tot hiertoe zag het er goed uit!

 
fmeerbur   27-08-2019 om 20:40

fmeerbur
Junior Lid
Lid sinds: 20-07-2017
Berichten: 7Hier een vergelijking tussen behandeling met paraloid en met Sally Hansen nagellak

Eerste foto: twee fossielen, onbehandeld
Tweede foto: beide fossielen gelakt, links met paraloid 10%, rechts met Sally Hansen
Derde foto: dezelfde gelakte fossielen, na een bad in paraffineolie. Links het fossiel met paraloid: de kleur blijft vaalwit. Rechts het fossiel met nagellak: het parelmoer is intenser blauw dan het onbehandelde origineel

Conclusie: goed resultaat met nagellak en paraffineolie. Al moet je er de glans bijnemen! Persoonlijk vind ik een onbehandeld, niet-glanzend fossiel nog steeds mooier omdat het er authentieker uitziet, maar dan moet je de vale kleur van het parelmoer erbij nemen

 
fmeerbur   27-08-2019 om 20:52

fmeerbur
Junior Lid
Lid sinds: 20-07-2017
Berichten: 7

Ten slotte nog dit: het proces is gelukkig omkeerbaar!

Na vergelijking kwam ik tot de conclusie dat de methode met de nagellak + paraffineolie niet in alle gevallen aan te raden is. Voor topstukken zou ik het niet aanraden. Het parelmoer krijgt wel een intensere kleur, maar vooral dan in de rozige tinten.

Met dit fossiel was ik niet helemaal tevreden met de glanzend rozige schijn na behandeling, omdat het onbehandelde origineel veel rijkere kleurschakeringen had.
Foto 1: twee helften van hetzelfde fossiel, gelakt met Sally Hansen nagellak + bad met paraffineolie. Let op de rozige glans
Foto 2: hetzelfde fossiel, na een nachtje in aceton om de nagellak weer te verwijderen. Ik dacht dat ik daarna de paraffineolie zou moeten verwijderen met detergent, maar dat bleek niet nodig.
Foto's 3 en 4: hetzelfde fossiel, nadat lak verwijderd werd, natgemaakt met water. Let op de rijkere kleurschakeringen van de 'onbehandelde' schelp.

Conclusie: behandeling van parelmoerschelpen met verstevigende nagellak lijkt op het eerste gezicht een goed alternatief voor paraloid, met als bonus dat je de parelmoerkleuren intenser kan doen uitkomen. Echter, enkel aan te raden voor parelmoer van één enkele kleur (blauw) of als je van rozige tinten houdt. Mijn mooiste stukken laat ik voorlopig onbehandeld, zolang ze het uithouden!

Let wel: ik heb geen idee van de lange termijneffecten van een behandeling met nagellak. Misschien is de nagellak veel minder bestand tegen de tijd dan paraloid...

 
Everhardus   27-08-2019 om 00:55

Everhardus
Senior Lid
Lid sinds: 28-09-2007
Berichten: 1282

Ik heb de Sally Hansen methode/ paraffine ook geprobeerd op pyriet ammonieten uit de Gault en was daar redelijk tevreden mee, die kunnen de glans wel hebben...De glans stoorde me wel op phosphoriet exemplaren, die behandel ik niet. Paraloid heb ik hiervoor nog niet gebruikt, wel meen ik velpon/aceton en dat was geen succes, ik verwacht dar Paraloid ook erg gaat glanzen. Wellicht is Mowilith nog een optie.....kan daar echter nog te weinig over zeggen omdat ik hiermee net op iets totaal anders aan het experimenteren ben, het geeft in ieder geval geen wet look effect !

 
Smaug   28-08-2019 om 08:26

Smaug
Beheerder
Fotobeheerder
Lid sinds: 11-11-2003
Berichten: 1141

hallo fmeerbur,

Als je dit in een artikelvorm wil zetten kunnen we het op de site zetten, als je wil.

Groeten,

Richard

____________________________
My armour is like tenfold shields, my teeth are
swords, my claws spears, the shock of my tail
is a thunderbolt, my wings a hurricane, and my
breath death!

 
fmeerbur   01-09-2019 om 15:42

fmeerbur
Junior Lid
Lid sinds: 20-07-2017
Berichten: 7

quote:
Smaug schreef:
hallo fmeerbur,

Als je dit in een artikelvorm wil zetten kunnen we het op de site zetten, als je wil.

Groeten,

Richard


Beste Richard,

Ik heb absoluut geen bezwaar dat dit een artikel zou worden op de website. Welke input van mij zou je daar nog precies voor nodig hebben?

Vriendelijke groeten,
Francis

 
0