HOME Artikelen Microfossiel
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling

Kom naar onze PaleoTime-NL internationale fossielenbeurs in Harderwijk (NL), op 9 maart 2019!

Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Populairste Artikelen

Georockhop
Pterosauriër Siroccopteryx tand 52mm F3368
42.50 EURMicrofossiel

Onder microfossielen worden hele kleine fossielen verstaan. Arbitrair is deze grens op maximaal 4 millimeter gesteld, maar in de praktijk zijn vele microfossielen natuurlijk nog kleiner, zelfs kleiner dan 1 millimeter. Om microfossielen te bestuderen worden dan ook optische hulpmiddelen gebruikt, zoals een microscoop of voor de erg kleine exemplaren zelfs een elektronenmicroscoop.

Verschillende microfossielen hebben skeletjes opgebouwd uit bijvoorbeeld kalk, silicium, fosfaat of organisch materiaal. Afhankelijk van het gesteente kunnen één of meerdere van deze groepen in het gesteente aanwezig zijn.

Microfossielen komen over het algemeen in grote hoeveelheden in kleine sedimentmonsters voor. Dat maakt ze ideaal voor onderzoek naar de stratigrafie. Voorbeelden van veel voorkomende microfossielen zijn coccolieten, foraminiferen (grootforaminiferen kunnen wel enkele centimeters groot worden en zijn dus geen microfossiel), dinoflagellaten, ostracoden, conodonten, visresten, sponsnaalden, radiolariën, diatomeeën, pollen en sporen van schimmels.


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.

0