HOME Artikelen K-Pg grens
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling

Bezoek de PaleoTime-BE Fossielenbeurs op zondag 12 november 2017 in Wijgmaal, Belgiƫ, georganiseerd door HONA, Fossiel.net-Paleontica en de Paleobiologische Kring van Nederland en Vlaanderen.

Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Populairste Artikelen

Georockhop
Vouwdoos 41x41x18 100 stuks
8.25 EURK-Pg grens

Op de K-Pg grens heeft een massa-extinctie plaatsgevonden. Door de inslag van een meteoriet is er een krater ontstaan van 180 kilometer bij het plaatsje Chicxulub, Yucatan, Mexico. De inslag heeft wereldwijd grote gevolgen gehad voor het klimaat en het leven.

Onder andere de dinosauriers en de ammonieten stierven hoogstwaarschijnlijk uit door deze inslag. Ook veel soorten koralen, zee-egels en bivalven overleefden deze periode niet.

Op de K-Pg grens is inmiddels op vele plekken in de wereld een Iridium anomalie gevonden. Dit is een ongebruikelijke afwijking in de hoeveelheid van het element iridium. Iridium komt in de aardkorst slechts heel weinig voor, maar in meteorieten en kometen komt het voor in grote hoeveelheden. De vondst van een laag met abnormaal grote hoeveelheden iridium wordt dan ook als bewijs gezien van een meteorietinslag op Aarde.

 


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.

879