HOME Artikelen Plantae
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling

Bezoek de PaleoTime-BE Fossielenbeurs op zondag 12 november 2017 in Wijgmaal, Belgiƫ, georganiseerd door HONA, Fossiel.net-Paleontica en de Paleobiologische Kring van Nederland en Vlaanderen.

Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Populairste Artikelen

Georockhop
Tafelloep buigbaar 90mm LED
17.50 EURPlantae

De Plantae of planten vormen een koninkrijk in de classificatie. Ze hebben een metabolisme dat gebaseerd is op fotosynthese. De studie van fossiele planten wordt ook wel Paleobotanie genoemd. Plantenleven op het land kwam pas veel later dan leven in zee. Op het land waren de korstmossen en algen als eerste aanwezig. De eerste echte plantjes verschenen pas in het onder Siluur. In het midden Devoon kwamen de grotere wolfsklauw-achtigen en de boomvarens. Pas toen ontstonden de eerste bossen. In het boven Devoon ontstonden de eerste zaaddragers zoals zaadvarens en varenpalmen.

Het Carboon tijdperk kenmerkt zich door overweldigende plantengroei. Wereldwijd zijn vele steenkoolpakketten hier de getuigen van. In grote moerasachtige gebieden konden zich dikke lagen veen vormen. Door samendrukking ontstond hierdoor later de steenkool.

De bekendste plantengroepen uit het Carboon tijdperk zijn de groepen Paardenstaarten, Varens, Coniferen en Wolfsklauwen. Ook ontwikkelden zich de eerste naaldbomen aan het einde van dit tijdperk. Bekende fossielen uit het Carboon zijn bijvoorbeeld de Calamites, Neuropteris, en Lepidodendron. Bloeiende planten waren er voor het eerst in het onder Krijt tijdperk. Er ontstonden loofbomen en palmen. Bloeiende planten overheersen nu nog steeds het plantenrijk

Van de Plantae zijn de volgende groepen opgenomen in ons Determinatiesysteem:


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.

879