HOME Artikelen Over Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Populairste Artikelen

Georockhop
Fulguriet versteende bliksem extra groot
24.50 EUROver Fossiel.net

De website Fossiel.net bestaat sinds 2002 en is ontstaan uit de persoonlijke hobby website over fossielen van Herman Zevenberg (webmaster). Destijds was er weinig op internet te vinden in het Nederlands. De site werd snel uitgebreid en groeide uit tot het huidige portal en informatiesysteem op het gebied van Geologie en Paleontologie.

Doel

Fossiel.net heeft tot doel een kennis- en communicatieplatform te bieden voor de amateurpaleontoloog:

  1. Kennisplatform: informatie over geologie en fossielen opbouwen en beschikbaar maken voor amateurs en het grote publiek.
  2. Communicatieplatform: de mogelijkheid bieden om te discussiëren en netwerken op te bouwen rond paleontologie en verwante onderwerpen.

We willen hierbij nadrukkelijk een brug slaan tussen amateurs en professionals, en tussen beginners en gevorderden. Fossiel.net is onafhankelijk en non-commercieel. 

Geschiedenis

De site is gestart in 2002. Op dat moment omvatte de website een bio, wat informatie over het persoonlijk onderzoek van de webmaster, een kleine database met vindplaatsen en foto's, en een gastenboek. Op de frontpagina werd een feed van fossielen-gerelateerde nieuwsfeiten voorzien. Een impressie van de website zoals heb begonnen is kan je hier zien:


Fossiel.net in 2002

Reeds vrij vroeg werd de website uitgebreid met een forum, dat snel populair werd. Er werd een onderdeel voor kinderen toegevoegd, en de website werd voorzien van een zoekfunctie en -voor de belangrijkste onderdelen- een vertaling naar het Engels. Inhoudelijk werd initieel vooral ingezet op het uitbouwen van informatiepagina's, vindplaatsen en een determinatiesysteem. Het nieuwe forum bracht al snel wat meerwerk met zich mee, en Frederik Lerouge werd bij het project betrokken om het forum in goede banen te leiden. Het Fossiel.net team was een feit.


Fossiel.net in 2004

Het jaar 2005 werd ingeluid met een nieuwe vormgeving voor de hoofdpagina. Deze zou uiteindelijk meer dan 8 jaar meegaan. In de zomer van 2005 werd een nieuwe forumbeheerder aangesteld, Pieter De Schutter. Ook in 2005 werd een eerste activiteit georganiseerd in het Museum van Maastricht, gevolgd door een gesmaakte tocht in 2006 naar het zuiden van België. De community achter fossiel.net was intussen stevig gevormd, erg divers en levendig. Doorheen de jaren groeide de website aan een stevig tempo. 


Fossiel.net in 2006

Het tienjarig bestaan van de website is gepast gevierd door in 2012 in partnerschap met HONA een eigenzinnige fossielenbeurs te organiseren. Na bijna 7 jaar trouwe dienst was het tijd voor Pieter om zich op andere manieren te engageren. Op dat ogenblik was al een tijdje duidelijk dat zowel de architectuur als de layout reeds enkele jaren verouderd was, en toen in 2012 Richard Lausberg aan het team werd toegevoegd, kreeg ook de vernieuwing van de website een nieuwe impuls. Na meer dan een jaar hard werk achter de schermen werd een volledig vernieuwde website gelanceerd eind oktober 2013. Bij de voorstelling van de nieuwe website op de aansluitende fossielenbeurs, werd meteen ook Johan Vellekoop als vierde teamlid voorgesteld. 

Deze Fossiel.net v2.0 heeft niet enkel een grondige makeover van de layout meegekregen, ook onder de motorkap is alles vernieuwd. De kern van de website omvat verschillende informatie-databases, die vanaf nu ook allemaal gekoppeld zijn. Daarnaast is vrijwel de gehele site nu ook in het Engels beschikbaar. 


Fossiel.net in 2014

 

Een blik in de toekomst

We werken doorlopend aan een verdere vernieuwing en professionalisering van de website. Nu het informatiesysteem stilaan solide werkt, willen we de focus verleggen naar een verdere uitbouw van het communicatieplatform en de partnerschappen. 


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.

0