paleontica-logo

 

Siljan

Naam: Siljan, Zweden
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

In vrijwel geheel Zweden zijn sedimenten uit de Ordovicium en Siluur tijdperken weggeërodeerd. In het Siljan gebied in midden Zweden zijn ze echter bewaard gebleven. Dit komt doordat er 360 miljoen jaar geleden een enorme meteoriet is ingeslagen in het gebied. De sedimenten zijn hierdoor dieper komen te liggen en waren meer beschermd tegen erosie.

Het Siljanmeer is door deze inslag ontstaan. Het meer ligt aan de zuidelijke rand van de oorspronkelijke krater van 45 kilometer doorsnee. Door de inslag zijn de diverse lagen wel vaak in verticale positie komen te staan aan de randen van de inslagkrater. De lagen uit het boven Ordovicium tijdperk zijn bijzonder rijk aan fossielen.

Meer informatie over het Siljan gebied en zijn geologische geschiedenis kun je zien in het Rättviks Museum in het cultureel centrum van Rättvik.

Vondsten

Graptolieten, trilobieten (o.a. Illaenus, Tretaspis, Proetus sp., Harpes costatus, Bronteus laticauda), crinoiden, cystoideeën, brachiopoden en bryozoa.

Er staan 4 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Siljan.

Route

Het Siljangebied ligt in het midden van Zweden, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Stockholm. In het gebied zijn diverse vindplaatsen. Helaas is niet van alle locaties een routebeschrijving beschikbaar.

  • Osmundsberget groeve Werkende groeve. Trilobieten (o.a. Illaenus sp.), bryozoa
  • Amtjärnsbrottet groeve Ten noorden van Nittsjö, ongeveer 8 km ten noorden van Rättvik. Het is met kleine bordjes bewegwijzerd, en de verlaten groeve ligt midden in het bos. Bij de ingang van de groeve en aan de oostzijde kun je verticale schalielagen zien. Hierin komen graptolieten voor en de kleine trilobiet Tretaspis sp.. Aan de zuidkant van de groeve zijn rechtopstaande kalksteenlagen (Kullbergskalksteen) te zien. Hierin zitten crinoiden (voor het oprapen), cystoideeën, brachiopoden en bryozoa.
  • Ostbjörka ravijn
  • Solberga-Västanå groeve Fossielen verzamelen in de puinhellingen.
  • Kallholn groeve
  • Jutjärn groeve Trilobieten (Proetus sp., Harpes costatus en Bronteus laticauda)
  • Dalhalla In deze voormalige groeve is een openluchttheater gebouwd. Spectaculair, maar geen fossielen.

Literatuur over deze locatie

    Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Tabligbo

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop