paleontica-logo

 

Gram

Naam: Gram, Denemarken
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Op het vaste land van Denemarken naast het stadje Gram ligt een oude kleigroeve. Hier zijn kleilagen tussen de 15 en 6 miljoen jaar oud en stammen uit het Neogeen tijdperk. Dit is een internationale typelokaliteit. De klei en siltlagen bevatten veel glauconiet (mineraal).

In de groeve zijn uitzonderlijk veel faciliteiten, zoals de mogelijkheid om je schoenen te wassen en fossielen schoon te maken, en ze hebben zelfs een kamer vol met microscopen! Je kan ook gratis scheppen en priemen lenen, en ook mag je gewoon filmdoosjes pakken om je vondsten in te doen. Er hangen binnen ook overal foto's van de fossielen die je er kunt vinden en er liggen ook echte exemplaren in vitrines, dat maakt het dus ook heel makkelijk om je vondsten te determineren. Er is ook een winkeltje, het enige minpunt is dat het 50 Deense kronen kost om naar de groeve te komen (samen met het museum). Voor meer info kun je de site http://www.grammus.dk bezoeken (in het Deens). In 2005 is er een vernieuwd museum geopend en die is gelegen direct naast de groeve. Hier is onder andere een walvisskelet te zien.

Af en toe wordt dat eens in de zoveel tijd (er staat geen vaste periode voor) een kleine meter van de bovenlaag in de put wordt afgeschraapt, speciaal voor fossielenzoekers. Op zo’n moment is de kans op bijzondere vondsten het grootst. Wil je op dat juiste moment komen, dan moet je de site in de gaten houden of direct contact opnemen met het museum.

De groeve zelf is ongevaarlijk voor kinderen en aardig groot. Je moet echt graven om iets te vinden, op het oppervlak ligt niets. De groeve is net een braadpan dus je moet niet zoals ik op een hele hete zomer dag er naar toe gaan, maar het moet wel mooi weer geweest zijn want anders is de klei nat en plakkerig. In dat geval is het verstandig laarzen mee te nemen.

Met dank aan Olof Moleman zijn bijdrage aan deze beschrijving.

Vondsten

Bivalven (o.a. Carinastarte reimersi gidsfossiel, Nucula georgiana, Pseudamussium clavatum) en gastropoden (Gemmula badensis, Polinices cataena, Conus antediluvianus, Galeodea echinophora, Scalaspira semiglaber) worden het meest gevonden, maar je kunt er ook haaientanden (o.a. Lamna sp.), zee-egels(afdrukken) en krabben vinden. Diverse microfossielen kunnen ook gevonden worden zoals foraminiferen, bryozoa en ostracoden. De microfossielen vindt je alleen door te zeven. De zeldzamere fossielen zijn resten van vissen, walvissen en zeehonden of zelfs resten van zeeschildpadden! En het is ook één van de weinige plekken in Denemarken waar ooit een Megalodon tand is gevonden, maar dat is al jaren geleden.

Als je botten of tanden vindt moet je dat melden bij het museum. Als het iets bijzonders is mag je het niet meenemen. Met een paar uurtjes graven moet het zeker lukken in ieder geval wat bivalven en gastropoden te vinden.

Er staan 15 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Gram.

Route

Gram ligt op Jutland tussen Ribe en Haderslev in Denemarken (zie kaart). Vanaf Haderslev kun je weg 47 nemen naar Gram. In Gram richting Rødding via weg 449. Dan linksaf bij het bordje "Gram Lergrav & museum". De groeve is te vinden op de Slotsvej 63c.

Literatuur over deze locatie

  • Bendix-Almgreen, S.E., 1983: Carcharodon megalodon from the Upper Miocene of Denmark, with comments on elasmobranch tooth enameloid: coronoïn
    Bulletin of the Geological Society of Denmark, vol. 32 (1-2), pp. 1-32
    toegevoegd door: FossilDude

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Museum: Gram Museum

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop