HOME Geologische Excursiepunten Santorini, Griekenland
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Populairste Geologie locaties

Geologie Foto

Georockhop
Metamorf: Dolomiet
0.95 EUR  Santorini
  Griekenland

>> Bekijk Alle locaties
Categoriën

Heb je meer info of correcties? MELDEN
Toegevoegd in: maart 2013
Laatst aangepast in: maart 2013


Beschrijving excursiepunt:

Santorini is een vulkaaneiland in de Egeïsche zee. Op het eiland zijn de sporen van de verschillende erupties duidelijk zichtbaar. De officiële naam voor Santorini is Thira. Het oorspronkelijk ronde eiland is in stukken gebroken, met in het midden een caldera van 7 bij 12 kilometer. De rand van de caldera bestaat uit de eilanden Therasia en Santorini. In het midden van de caldera liggen de eilanden Nea Kameni en Palaia Kameni. Deze eilanden zijn ontstaan tijdens latere erupties.

Santorini is de meest actieve vulkaan in de zuid Egeïsche vulkaanboog die ruim 500 kilometer lang is. De vulkaanboog is het resultaat van de subductie zone ten zuiden van Kreta. Het vulkanisme op Santorini is begonnen in vroege Pleistoceen, zo'n 2 miljoen jaar geleden. De basis van het eiland bestaat uit geplooide metamorfe gesteenten zoals schist uit de tijd van de Alpiene orogenese in het Mioceen tijdperk. De vulkanische afzettingen zoals basalt en rhyoliet stammen uit het Pleistoceen en zijn gevormd door erupties van opeenvolgende schildvulkanen. De daaropvolgende door inzakking gevormde caldera enkele honderdduizenden jaren geleden heeft ervoor gezorgt dat momenteel alleen nog de randen van de caldera boven zee uitsteken. De meest bekende eruptie van de vulkaan is de Minoïsche eruptie die plaatsvond in de Bronstijd, zo'n 3500 jaar geleden.

Volgens berekeningen is er 100 kubieke kilometer tephra door de vulkaan uitgestoten. Mogelijk heeft deze explosieve eruptie ook geleid tot tsunami's en mogelijk de val van de Minoïsche beschaving. Materiaal van deze eruptie is in de hele regio teruggevonden in afzettingen. Mogelijk heeft de eruptie wereldwijd tot klimaatveranderingen geleid.
In het jaar 1707 ontstond door een nieuwe eruptie het eiland Nea Kameni in het midden van de caldera. Meerdere erupties volgden daarna. De laatste eruptie vond plaats in 1950. Recent is er door geologen vastgesteld dat de magmakamer onder het eiland aan het groeien is.


Heeft u (meer) foto's van dit excursiepunt? Stuur ze in via het Excursiepunten Foto formulier!

Routebeschrijving:

Het eiland Santorini ligt in de Egeïsche zee op ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van het vasteland van Griekenland.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van het excursiepunt.

Andere locaties in dit gebied
Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Meer Informatie nodig?

Het Forum op deze site bevat vele discussies over geologie. Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over dit excursiepunt!

Verzamelcode

Iedereen die gebruik maakt van de excursiepunten op deze site dient zich te houden aan de Verzamel- en Veldcode!0